Tandhygienen blir med tiden bara bättre och bättre i Jönköping. Detta visar en stor tandundersökningsstudie som just nu pågår i Jönköping. Om det är antalet tandläkare i Jönköping som är avgörande är inte klarlagt än.
Studien, som görs av Landstinget i Jönköping, visar att kariesförekomsten har minskat, att färre drabbas av parodontal sjukdom, att färre behöver tandproteser och att äldre människor i större utsträckning har kvar sina tänder.
”Det har skett en fantastisk utveckling från början på 70-talet då man hade betydligt mer problem med karies och fler äldre hade tandproteser”, säger Ola Norderyd som är övertandläkare och docent på Odontologiska institutionen i Jönköping och som är en av de ansvariga för studien, till Sveriges Radio.
Orsakerna till att tandhälsan har blivit bättre tros vara att informationen har blivit bättre och att människor idag vet mer om hur de ska sköta sina tänder.
Studien som är unik för Jönköping startade 1973 och genomförs var tionde år. Då slumpas 1 430 personer ut i åldrarna 3-80 år. Dessa får en gratis tandundersökning i och med att de är med i studien.
Nytt för i år är även att patienterna får svara på ungefär 100 frågor om olika beteendefaktorer och hur den psykosociala miljön påverkar tandhälsan, så som stress och tandvårdsvanor.
”Tandhälsan kan påverkas av den psykosociala miljön, och därför är det viktigt att identifiera sådan faktor” säger Ola Norderyd till Tandläkartidningen.se.
Tandundersökningarna i Jönköping är inte helt klar än utan beräknas fortsätta hela 2013. Resultat kommer att publiceras om cirka ett år, även fast man kan se tydliga tendenser redan nu. Resultatet av tidigare studier har publicerats i många internationella tidningar men också använts av många avhandlingsarbeten.